AIG: pažaiskim?

March 19, 2009 by Atidaryta



Schema gerais ekonomikos sklestėjimo laikais būdavo tokia: AIG, viena stambiausių JAV ir viso pasaulio draudimo kompanijų - supirkdavo iš JAV paskolų ir investicinių bankų blogas paskolas, o paskui jas "iškišdavo" Europos bankams.

Dabar, kai laikai nebe tokie geri, AIG rado kitą būdą uždarbiauti. Palyginti smulkmena tai, kad AIG vadovai nuvarė kompaniją iki bankroto, tada "išsimušė" 170 mlrd. dolerių vyriausybės paramą ir iš jos dar išsimokėjo premijas (logiška: jei Iždo departamentas sutiko skirti tiek milijardų neveiksniai kompanijai, tai jos darbuotojai tikrai puikiai atliko savo darbą). Tiesa, Baltieji rūmai mėgins tam užbėgti už akių , bet kad pinigai jau paskirstyti, ir kažin ar dar ne vėlu.

Svarbiausia (ir juokingiausia), kad AIG iš gautosios paramos sugalvojo naują biznį: 35 milijardus (ne milijonus) JAV dol. kompanija perskolino pinigų pristigusiems Europos bakams.

Šią savaitę AIG išplatino dokumentą, kuriame vardijami visi "bendrininkai", su kuriais AIG mielaširdingai pasidalins pinigėliais (žr.pav.) Net pusė visos paramos, gautos iš JAV antikrizinio fondo iškeliauja į Europą, kur tarpbankinis skolinimas visai apmiręs ir tokia amerikiečių injekcija, atrodytų, pačiu laiku.

Bet koks sutapimas: vakar vakare Federalinis JAV Rezervų bankas pranešė, kad šį kartą jau tikrai "įjungiama" taip vadinama "dolerių spausdinimo mašina" - bus atspausdinta maždaug 300 mlrd. JAV dolerių blogųjų paskolų išpirkimui.

Kitaip sakant, milijardas milijardui nelygu, jei jis (Europai) skolinamas šią savaitę, o amerikiečiams grąžinamas po metų.
Ką gi, pažaiskim.
Posted in | 0 Comments »

0 comments:

Post a Comment