Keiksmažodžiai iš “K”

March 10, 2009 by Atidaryta

Iki gyvo kaulo visiems ta “krizė”. Paprašiau kolegų, draugų ir pažįstamų to žodžio nebeminėti, o esant būtinam reikalui bei nesant galimybių išsireikšti kitaip, geriau vartoti terminą “negražus žodis iš K raidės”. Bent jau pašnekovo vaizduotė turės veiklos. Juk tiek daug negatyvių žodžių iš K, kai pagalvoji. “Kur” (ypač kalbant apie prarastus pinigus), Kojinė (o galėjo būti pilna), Kiaura (štai ir atsakymas). O kur dar Kagėbistas, Kyšis, Kalėjimas, Klaida, Katrina, Kikimora - slavų mitologijoje - naminuko žmona, kurios geriau nepamatyti, nes Kitaip bus Kapinės.
Bet Geraldas Celente sako, kad baisiausias žodis 2012 metais bus “Košė”. Ir būtent tai bus geriausias “Krizės” sinonimas, nors savo prasme bus artimesnis Katastrofai.
Kodėl? Garsiausias ir geriausiu laikomas tendencijų numatytojas G.Celente, savo laiku mėnesių tikslumu išpranašavęs Sovietų Sąjungos žlugimą, dabartinės situacijos iš “K” pradžią ir daugybę kitų įvykių, sako, kad 2012 metais JAV nebus nieko svarbesnio nei maistas. “Amerikiečiai dėl dubenėlio košės bus pasiryžę bet kam – jie žudys vieni kitus, o tūkstančiai kasdien mirs iš bado taip, kaip ir 1929-aisiais Niujorke”, - analitinio centro “The Trends Research Institute” vadovo prognozė skamba ir kraupiai, ir nelabai tikėtinai. Ir nemažai kitų politologų bei mokslininkų jį laiko kiek kvaištelėjusiu – nes G.Celente prognozės sausiems specialistams atrodo per drąsios ir nepagrįstos. Deja, dažniausiai pasitvirtinančios.
Ir deja, G.Celente – ne vienintelis, žadantis JAV visišką chaosą ir paniką. Ir ne taip jau nepagrįstai.
Rusijos politologas, profesorius I.Panarinas prognozuoja, kad JAV masiniai protestai, virsiantys riaušėmis ir susirėmimais, o galiausiai ir visiškai nevaldoma situacija, prasidės jau šių metų lapkritį. G.Celente amerikiečiams duoda laiko iki 2012 metų – t.y., besibaigiant B.Obamos kadencijai. JAV filosofas profesorius Cohenas itin kraupų scenarijų JAV piešia 2013-iesiems. Prancūzų politologas Emanuelis Toddas tokią pat suirutę žada neįvardindamas tikslios datos.
Kad tokios prognozės turi bent šiokį tokį pagrindą, akivaizdu. JAV šiandien yra daugiau nei 3 mln. naujų bedarbių. Iš visų dar tebedirbančių apie 40 proc. neturi jokių sveikatos apsaugos ir pensijos garantijų. Dauguma amerikiečių skolingi bankams, o jų nekilnojamas turtas įkeistas. O vakar girdėjau, kad ekspertai jau su 70 proc. tikimybe (anksčiau ji buvo 64 proc.) žada visišką JAV automobilių pramonės žlugimą (šioje šalyje automobilių pramonėje dirba apie 12 mln. žmonių – jei kiltų klausimas, na ir kas).
Dar vienas įdomus reiškinys – atskirų JAV valstijų noras didinti savivaldą. Vien nuo šių metų pradžios 8 valstijos paskelbė suverenitetą. Tą patį ketina padaryti dar 10. Be to, Prancūzijos informacijos ministerijos atstovai teigia žinantys, kad dar 21 JAV valstija ketina atlikti auditą ir įvertinti, ar joms naudinga dabartinis centralizuotas valdymas. Labai jau panašu į beprasidedantį maištą laive. O prisiminus, kuo nepasitenkinimas centrine valdžia baigėsi Naujajame Orleane po Katrinos (kuri pridarė mažiau nuostolių nei prasidėjęs chaosas), galima numanyti, kad G.Celente prognozės – visai tikėtinos.
Žinoma, tikiuosi, kad ne. Bet jei tai, ką matome, ir yra toji Kikimora, kurios geriau būtų buvę nepamatyti – laikas pradėti Kaupti Kruopas, kad jas Kur.
Posted in | 6 Comments »

6 comments:

Anonymous said...

Netikėtai radau šį komentarą, ir nusprendžiau reaguoti. Šis tekstas man jau kažkelintą kartą iškėlė dilemą: tiek apie Lietuvos, tiek apie pasaulio įvykius pateikiama šimtai tūkstančių pranešimų ir nuomonių. Minėtojo Celente prognozė irgi viena iš daugybės. Bet visoje šioje informacijoje man pradeda stigti realios informacijos. Nes visur vyrauja tik interpretacijos ir spekuliacijos, nuomonės, komentarai, prognozės, svarstymai. Juk jų per daug. Jie painioja ir klaidina. Kokia to pasekmė: jei šiandien autorės, manęs, ar bet ko kito paklaustumėte apie Wall streetą, ar krizę JAV, visi mes pateiktumėme skirtingą savo susidarytą vaizdą. Bet tai nėra gerai, kad tuos pačius reiškinius mes suvokiame skirtingai.
Nežinau, gal autorei Rimai atrodo kitaip?

Šį komentarą rašė
Valius (ne Valinskas)

Atidaryta said...

Vienas mano pažįstamas keletą metų gyvena Baltarusijoje. Jam ten visai patinka - viskas aišku, jokių žurnalistinių išvedžiojimų, o dienraščiuose ryte perskaitysi lygiai tą patį, ką išgirdai per visas keturias valstybines TV vakar vakare, nes spaudoje žinios išeina su vienos dienos vėlavimu. Na, kad nebūtų kokių netikslumų. O apie JAV krizę, Wall Streetą ir kitus sunkiai suprantamus dalykus ten parašyta aiškiai ir vienareikšmiškai. Karštai rekomenduoju.

Anonymous said...

Valiau ne Valinskai, Manau, kad būtent todėl socialiniai mokslai bei jų prognozavimai ir yra "išplaukę", kad negalima tiksliai pasakyti. Bet ta nuomonių visuma, vėlgi, yra tikrai teigiamas dalykas (kitaip bus, kaip Rima kad sako).
Ir visgi, kai mąstau apie visus prognozavimus, galvoju, o kas čia žino- gal gyvename socialinių mokslų viduramžiais ir po kelių šimtmečių paaiškės tyrimų ir prognozių metodai, kurie daug tiksliau leis numatyti, Kas bus.
--
Skani, nors Kartoka Košė, Rima

Anonymous said...

Man tai idomu, kodel kai kurie kritikuoja uz nuomoniu gausa jeigu patys klaidzioja po blogus? Tai ko cia iesko tada?

Anonymous said...

Dar kartą Valius.

Matote, tada verta susimąstyti apie tikslą ir savęs pasiteirauti, o ką visa ta masė skirtingų komentarų duoda. Man susidaro įspūdis, jog jos rezultatas - tik daugybė sugaištų valandų.

Anonymous said...

Valiau. Jei perskaitytum pateikta irasa dar karta, tai cia yra kokiu 3-4 is tavo minimu simtutukstanciu prognoziu ir nuomoniu santrauka. Taigi darbas teigiamas - tavo pasirinkimas paprasteja :)

Post a Comment