Nauja pasaulio valiuta. Kas už?

March 12, 2009 by Atidaryta

Jau kelias savaites vis pasigirsta kalbų, kad greitai (galbūt jau vasarą) turi atsirasti nauja valiuta, pakeisianti JAV dolerius bei Eurus, ir išgelbėsianti ekonomiką.

Pirmas apie tai prabilo George Sorosas. Jis siūlo kovai su krize sukurti naują valiutą* - specialias skolinimosi teises, kuriomis naudotųsi  periferinės šalys, nes joms dabar labiausiai trūksta pinigų – didelių sumų per trumpą laiką. Mat kapitalas bėga iš periferijos, kur sudėtinga refinansuoti kreditus, ir kur dėl apyvartinių lėšų trūkumo kenčia eksporto operacijos.

Taigi, Sorosas siūlo pagaliau įteisinti jau seniai sukurtą, bet iki šiol neveikusį specialių skolinimosi teisių mechanizmą (Special Drawing Rights, arba SDR - išvestinis pinigų vienetas, sukurtas dar 1969 metais ir TVF naudojamas tarptautiniams atsiskaitymams).

Antrasis naujos valiutos temą pradėjo eskaluoti V.Putinas. Tiesa, jis tokias kalbas pavadino gandais, kai klausimą apie naujos valiutos galimybę jam viešai uždavė viena Podolės gyventoja. Tačiau, kaip žinia, šioje šalyje atsitiktinių klausimų nebūna, todėl galima numanyti, kad V.Putinas sąmoningai “užvedė” kalbą apie tai, ar vasarą tikrai atsiras nauja valiuta, neva pakeisianti dolerį ir eurą  (turbūt Rusijai didesnės sėkmės, nei išgyvendinti dolerį ir eurą, net ir negalėtų būti).

Trečiasis gandonešis – Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas.

Užvakar sakydamas kalbą Centrinių Azijos šalių ekonomikos konferencijoje, jis pareiškė, kad būtina sukurti vieningą pasaulio valiutą ir naują globalią monetarinę sistemą, kurią koordinuotų Jungtinės Tautos.

Beje, N.Nazarbajevas už šiuos žodžius buvo išjuoktas JAV žurnalistų. Pavyzdžiui, “Foreign Policy” (labai artimas Baltiesiems Rūmams leidinys) atvirai pavadino jo mintį nelogišku ir juoką keliančiu nesusipratimu.

Nenuostabu – JAV nė už ką nenorėtų užleisti dolerio pozicijų, kad ir kokios silpnos jos būtų, ar juo labiau visai atsisakyti savo nacionalinės valiutos. Laikas parodys, ar juokiasi tas, kas juokiasi paskutinis.


 * Valiuta - sutartinis mainų vienetas, skirtas apmokėti už prekes ar paslaugas. Tai viena iš pinigų formų, skirta mainų vykdymui, vertės išsaugojimui ir vertės standarto palaikymui

Posted in | 2 Comments »

2 comments:

Anonymous said...

Nieko nuostabaus, kad Rusija ir jos drauge Kazachija tik ir svajoja, kad viena diena neliks tu prakeiktu euru ar doleriu. O naujajai valiutai Rusija gales tureti nemaza itaka, pavyzdziui, per tas pacias jungtines tautas.
kalbant apie Soroso interesus, tai jis kaip zinia vienas didziausiu lobistu, o Rusijoj imerkta desimtys jo milijonu. Taigi. nenustebciau, kad pradedamas daryti pijaras, o jei apie tai prakalbo Sorosas, bus ir rezultatai neuzilgo.

Atidaryta said...

Na, Soroso kaip figuros gal ir nereikia taip sureiksminti, nes ne visada taip puikiai jam sekasi. Prisiminkim, kad jis beveik milijarda yra prarades investuodamas Rusijoje i "Sviazinvest" ("error of my life", kaip pats pavadino).
Bet kas jam uz nugaros stovi - cia jau kitas klausimas. Ir kad tas uznugaris gali nesunkiai daryti itaka pasaulio monetarinei sistemai, akivaizdu. "Diamond district" Niujorke ir Višeslavcevo gatveje Maskvoje nuotaikos turetu buti labai panašios.

Post a Comment