Rusijos dūdelė

February 10, 2010 by Atidaryta
Buvęs JAV iždo sekretorius Henry Paulsonas žinojo (ir tylėjo), kad 2008-aisiais Rusija sugalvojo, kaip, su Kinijos pagalba, sugriauti JAV paskolų rinką ir sukelti finansų krizę. Atseit kaip tik Olimpinių žaidynių metu Rusija pasiūlė Kinijai atsikratyti "Fannie Mae" ir "Freddie Mac" akcijomis ir taip jas nuvertinti, kad JAV būtų priversta šioms dviems kompanijoms suteikti finansinę paramą.
Paulsonas aiškina, kad tai buvo aukščiausio lygio dviejų valstybių sąmokslas.
Faktas lieka faktu - Rusijos holdingų turimos "blogos paskolos" dviejose JAV bendrovėse 2008-aisiais siekė 65 mlrd. JAV dol. O 2009-ųjų pradžioje jos visos buvo išpirktos JAV vyriausybės lėšomis.

Dar įdomesnė versija - kad Rusija siekė pasaulinės finansų griūties, kad sužlugdytų savo pačios "Gazpromą", kurio stiprios pozicijos nenaudingos, pavyzdžiui, asmeniškai Vladimirui Putinui (nors jis apie tai garsiai niekam nesakytų).
Taigi, kaip visada. Kalbama, kad Rusijai naudinga Irano-JAV santykių krizė, prie kurios Rusija - bet tik iš pirmo žvilgsnio - niekaip neprisideda. Kaip ir nesibaigianti įtampa tarp JAV ir Pietų Korėjos.
Posted in | 1 Comment »

1 comments:

123 - Nematomaranka.lt said...

Versija, kad Rusija siekė pasaulinės finansų griūties, kad sužlugdytų Gazpromą įdomi, bet mažai tikėtina, nes pilna mažiau skausmingų būdų Gazpromo žlugdymui.

Post a Comment