Stebuklinės bankų pasakos

April 23, 2009 by Atidaryta

Pradedu nuo filmuko iš Youtube.Vienas smūgis - ir bankininkai išsilaksto šipuliais. Bet kol gali, tol linksminasi ir seka gražias stebuklines pasakas. 
Atrodytų, tikrai stebuklai - per vieną savaitę penki didieji JAV bankai deklaravo uždirbę pelno. “Bank of America per ketvirtį užsidirbo 4.2 mlrd. JAV dol., “Wells Fargo” – 3 mlrd., J.P.Morgan 2.4 mlrd., “Goldman Sachs” – 1.81 mlrd., o “Citigroup”  1.6 mlrd. 
Tačiau kodėl niekas nesidžiaugia? Ekonomistai sako, kad kuo ilgiau jie spokso į tokius gražius skaičius, tuo nesimpatiškesni šie jiems atrodo. 
Bet kaip sakydavo mano senelis – kai rodosi, reikia žegnotis. Kuo ilgiau į tuos skaičius žiūriu aš, tuo man jie labiau patinka. Puikiai sužaista, puikiai pasinaudota situacija, ir puikiai, bet tuo pačiu visiškai teisėtai sufalsifikuoti finansiniai rodikliai. 
Įspūdingiausiai padirbėjo “Goldman Sachs”, ištrynęs iš gyvenimo ir buhalterinių knygų visą gruodžio mėnesį, kai bankas buvo praradęs 780 mln.
Gruodis nebuvo įtrauktas nei į pirmą šių metų ketvirtį, nei į paskutinį praėjusių metų. Esą bankas, keisdamas savo statusą iš “banko” į “bankų holdingo”, pagal nuostatas privalėjo užvesti naują fiskalinį kalendorių, - štai kodėl dabar fiskaliniai metai truks nuo sausio iki sausio, o ne nuo gruodžio iki gruodžio kaip anksčiau. 
Kiti bankai – ne tokie originalūs, bet vis tiek pasistengė iš peties, kad bent šį kartą atrodytų patraukliai. “Citigroup” pasinaudojo paprasta taktika ir  sumažino įsiskolinimų vertę (“debt adjustment”), o “Bank of America” prie šio metodo prijungė kitą: “pažemino grindis”, nuo kurių skaičiuojamas pelno pokytis, kad jis atrodytų įspūdingesnis. Tačiau tikrieji faktai, tarkim, apie pastarąjį banką – nė kiek ne optimistiški
“Uždarbis iš mažmeninės bankininkystės krito per pusę, lyginant su praėjusiais metais, iki vos 500 milijonų. Debetinės kortelės atnešė 1.8 mlrd. nuostolių vietoj pernai uždirbto 867 mln. pelno. Komercinės bankininkystės ir konsultacinio verslo sektoriuose “Bank of America”  pelnas smuko iki 175 mln. nuo 1 mlrd. Tiesa, paskolų sektorius šiek tiek atsigavo, bet vis tiek atne 500 mln. nuostolių”. 
Ar panašu į faktus apie sveiką ir pelningą banką, kaip jis pats apie save teigia? Nelabai.
Atrodo, ne tik gražus frazeologizmas "turtingas kaip šveicaras", bet ir kitas jo giminaitis - "tikslus kaip bankas" - įgauna priešingas reikšmes. 
Posted in | 3 Comments »

3 comments:

MB said...

Amerika yra Amerika, bet toli žiūrėti nereikia - štai Lietuvos bankai paskelbė labai gerus neaudituotus praėjusių metų rezultatus, bet kai praėjo auditas iš pelnų liko šnipštas...
Ant nosies jau ir I ketvirtis. Matysim, kaip seksis mūsų bankeliams, krizė turėtų juos rimtai papurtyti...
MB

Megejas said...

Geras komentaras. Bent jau man sukėlė naujų (tiksliau, kaip visada - seniau primirštų) minčių.
Viena iš jų - noras prisiminti ir dar kartą perskaityti Jean Baudrillard „Simuliakrai ir simuliacija”. Kai skaičiau pirmą kartą, vadinau nesąmone ir piktinausi. Reikėtų perskaityti dar kartą ir palyginti su dabartinėm krizės aplinkybėm. Bankų falsifikuojamos, simuliuojamos, kopijuojamos, "virtualizuojamos" ir visaip kitaip kuriamos ataskaitos labai geras galėtų būti pavyzdys, kad vis daugiau dalykų remiasi ne tuo, kas yra, o tuo, "ką norima matyti". Arba bent jau kuo norima įtikinti.
Įdomiausia, kad visa krizė - simuliacijos produktas. Visi akcijų, NT burbulai buvo grynos simuliacijos, paremtos norais tikėti, kad tai, ko nėra, galėtų būti tikra.
Ir vis dėlto jeigu ko nėra, tai ir nėra.
O bankai toliau kuria, megaujasi simuliacijomis. Įsivaizduoja, kad jei išpūs didesnį burbulą nei tas, kuris sprogo, tai naujas bus patvaresnis.

Anonymous said...

Gal būtų galima naują nuorodą į "youtube" filmuką, nes pastaroji "privati" :)

Post a Comment