Kaip valstybės skolas plovė

February 17, 2010 by Atidaryta
Iš pažiūros tik iki ausų skolose įklimpusi Graikija iš tiesų skolose yra tikrąja to žodžio prasme paskendusi. Didžiausio triukšmo šioje istorijoje sulaukė pikantiška istorija apie tai, kaip skolas nuslėpti Graikijai padėjo “Goldman Sachs”, - Volstryto pažiba.
Apie tai prirašyta ir prikalbėta daug, tad tik trumpai priminsiu esmę. 2001-aisiais “Goldman Sachs” ir Graikija sudarė sandorį – atseit prekiauti valiutomis, o iš tiesų, naudojantis svyruojančiais jų kursais, skolinti Graikijai pinigus. Pastaroji už tai turėtų mokėti didžiules palūkanas, nes toks skolinimas – labai rizikingas “Goldman Sachs”. Graikija sutiko, nes jai labai reikėjo ne tik pinigų, bet ir įstoti į eurozoną. O jei būtų pasiskolinusi “įprastu būdu”, jos užsienio skola nebūtų atitikusi Maastrichto kriterijų.
Taigi, pirmyn - atgal pervedinėjamos užsienio valiutos (eurai, doleriai ir jenos) per metus leido Graikijai “pasiskolinti” 640 mln. svarų sterlingų ir neįrašyti šių pinigų į jokias skolų knygas. Ir dar tais pačiais metais prisijungti prie euro zonos.
Ir kas dėl to kaltas?
Taip, Graikija – didelė blogietė. “Goldman Sachs” – irgi ne ką mažesni. Įtartinos ir Italija bei Didžioji Britanija, kurios, kaip aiškėja, pagal tą pačią schemą pastarąjį dešimtmetį iš įvairių privačių kompanijų pasiskolino ne vieną milijardą. O kur dar Europos Sąjunga, kuri dabar demonstratyviai“baisisi” tokia apgaule, bet pasirodo, viską kuo puikiausiai žinojo ir nedarė nieko.
Tiesa, kad būtų baisiau, grasinama Graikiją išmesti iš euro zonos. O “Goldman Sachs” atimti teisę kurį laiką bendardarbiauti su euro zonos valstybėmis. Bet kažkodėl niekam per daug nebaisu.
Posted in | 0 Comments »

0 comments:

Post a Comment