Ne į Meksiką šiemet

March 15, 2010 by Atidaryta


Meksikos prezidento Calderono paskelbta kova narkotikams yra nepaprastai efektyvi. Nuo 2006-ųjų jos dėka žuvo jau apie 15 tūkst. žmonių, su narkotikais daugeliu atvejų neturinčių nieko bendro. Narkotikų per JAV sieną dabar pergabenama tiek pat kaip ir anksčiau, o va nusikalstamų narkotikais prekiaujančių grupuočių gerokai sumažėjo. Ačiū prezidentui, beveik be konkurencijos prekybą narkotikais į savo rankas suėmė vyriausybės remiama “kovos su narkotikais” organizacija “Los Zetas”.
“Los Zetas” – nusikalstama grupuotė, kurios nariai – kariuomenės dezertyrai, kariškiai, korumpuoti policininkai ir valdžios atstovai. Veiklą ji pradėjo 1990-aisiais, ir ilgus metus bent jau teoriškai bendradarbiavo gaudant nusikaltėlius. Juk jos nariai, - valdžios, teisėsaugos ir kariuomenės elitas – buvo gerai informuoti, turėjo daug ryšių ir padėjo išnaikinti didžiulį prekybos narkotikais tinklą. Kol pati tapo įtakingiausia prekybos narkotikais organizacija.
Pastarosiomis savaitėmis ji tiesiog siautėja. Pakelėse, prie rytinės Meksikos sienos ir pakrantėse, net įkūrė patikrinimo postus: policijos automobiliuose uniformuoti gangsteriai budi laukdami konkuruojančių grupuočių, o per patikrinimus, kilus įtarimui, šaudo be perspėjimo.
Situacija darosi nekontroliuojama, ir kai kuriuose regiono miesteliuose dėl vaikų saugumo jau uždarytos kai kurios mokyklos, o žmonės vakarais nebeišeina į gatves. Visi bijo, visi saugosi. Ne visiems pavyksta – savaitgalį per “Los Zetas” išpuolį buvo nušauti du mažamečiai vaikai. Dar prieš savaitę – nėščia JAV konsulato darbuotoja ir jos vyras, o dar kiek anksčiau – pareigūnas meksikietis.
Iš viso per 6 savaites Meksikos rytuose nužudyti arba be žinios dingo 9 žurnalistai – visi jie mėgino atskleisti “Los Zetas” sąsajas su vyriausybe. Per tą patį laiką nušauta 50 civilių Meksikos gyventojų.
Savo ruožtu Meksikos prezidentas konstatuoja: Rytiniuose Meksikos pakraščiuose nesaugu. Taip pat – ir turistams.
Posted in | 0 Comments »

0 comments:

Post a Comment