Sputai prieš Navicką (o sienos – tik tarp kitko)

April 26, 2010 by Atidaryta

Gerbiamas Vilniaus mere Viliau Navickai, jums turbūt įdomu sužinoti, kas su jumis kariauja, net jei pats manote, jog nekariaujate su niekuo? Įdomu net tuo atveju, jei nelaikote priešininko lygiaverčiu (amžiumi, ištekliais ar drąsa)?
Renkamės požeminėje “Panoramos” perėjoje, pusę septynių vakaro? Bet kurią darbo dieną, - tokiu metu kasdien pro ten einu.
Geriausia – renkamės šią savaitę ir dar kartą – sekančią. Kartu įvertinsim pokyčius. Paskaitysim, kiek naujų užrašų juodais dažais “Sput”, “KGS” arba “CABRI ST SPUT KGS” ant tos perėjos sienų atsirado per 7 dienas.
Galim ir kitur. Tokias tepliones savaitgalį mačiau ant kelių tvorų, ir, sako, jų daugėja visame Vilniaus mieste.

Požeminėse perėjose, ant naujos statybos namų, senamiesčio sienų, kur tik nori.
Dar nespėjo nusiplauti prieš kelis metus populiariausias raudonas “Aiste WRU?”, puošęs net asfaltą Vingio parke, o jau žiū užaugo nauja karta su naujais flomasteriais.

Pasigooglinam.

Vaikai pasidalino į dvi (tris, keturias?) stovyklas. Toy’ai ir Sputai. Dar neseniai jie rungtyniavo vieni su kitais - kas daugiau, aukščiau ir “kiečiau” užsirašys savo vardą ant kuo matomesnės sienos.
Forumuose ir Facebook’e įrodinėjo vieni kitiems pranašumą. Net ūgio, nes kuo esi aukštesnis, tuo aukščiau pasieki.
Bet dabar jie visi rado bendrą “priešą”. Ir tikslu tapo ne aprašinėti sienas, ir ne papiktinti švarą mėgstančius gyventojus, o pašokdinti valdžią.

Taigi, vaikai prieš Navicką.
Juokas ima prisiminus, kad dar ne taip seniai, žiemą, Vilniaus miesto meras girdamasis apie pasiekimus man prisipažino, kad pradeda “rasti bendrą kalbą” su graffiti “paišytojais”.
Kaip tik tuo metu ant įvairių tvorų keistuose užkaboriuose atsirado ranka rašyti “šmaikšūs” užrašai: piešk čia, būk atsakingas, gerbk miestą. Įsivaizduoju, kaip tuos užrašus dienos metu, lydimi apsauginių, išmargino kostiumuoti biurokratai, mėginantys pasirodyti šaunūs bei linksmi, ir “žmoniškai” pasikalbėti su “menininkais”.
O kad Vilniaus “graffiti” “meistrai” patys nėra nei šaunūs, nei linskmi, nei kalbėti su kuo nors nori (panašu, kad nelabai ir sugebėtų), jiems tada neatėjo į galvą.
Dabar valdžia susisgribo. Siūlo visiems, įskundusiems ir graferį pagavusiems piliečiams pinigines premijas. Ir turbūt neįtaria, kad Sputai ir Toy’ai trina rankom – bus smagu.

“CABRI ST SPUT KGS!!!!!!! DA BEST !!!! NIEKO JUS NEBESUMEDZIOSIT,NES JIE JAU SUMEDZIOJO JUS!!!! JUS,VALDZIA, SUDEGUSIO TEATRO SHHHUDINI AKTORIAI!!!!!!!!!!”

“O mes nesustosim ir toliau darysim savo mesla.tad pareigunai susivezkyt batus ir pasportuosim:)paziuresim kas ka:)”

Viliau Navickai, tikiuosi, turite sportinę aprangą?
Posted in | 15 Comments »

15 comments:

Anonymous said...

Rimute, išverstum debilams kaip aš, ką tos santrumpos reiškia...

Atidaryta said...

Jei tik pati žinočiau:) Gal jos net nieko nereiškia. Užtat kasdien bado man akis.

Anonymous said...

Aš vis galvoju - ar prieisim iki mokinukų kuprinių kratymo gatvėse beiškant dažų?

pui said...

atsimenu, kaip su KGS'ais važiavau autiku Kopenhaga-Vilnius. Jie vaišino dešromis ir sūriais, pasakojo, kaip su danais paišė ant traukinių depuose, turbūt net aiškino, ką reiškia KGS... Kids go ... ar tai Killing Graffiti Standarts,ir dar daug kitų reikšmių... Visgi 28 valandų kelionė. Vienas vaikinukas buvo jau 19, mokėsi Maskvoje, ekonomikos. Dabar mačiau, kad yra KGS grupė ir Maskvoje, gal tie patys... Taigi, mokinukų kuprines kratyti nepakenks.

pui said...

Beje, autiko važiavau 2006... tad tradicijos yra visame kame.

A. said...

"Gal jos net nieko nereiškia."

Na žinote...

atidaryta said...

och didžiai dovanokit. Bet man nuoširdžiai gaila dėl pernai Vilniaus fasadams padarytos žalos, vertinamos 9 mln. Lt, jei ten nors pirštu prisidėjo tie vaikigaliai su plomasteriais, o ne koks Bansky.

Anonymous said...

dazu flakonas ypac didelio turio jums grafitininkams i analine anga, sput ir solomon ypac giliai

Anonymous said...

Navickas, kiek žinau, baikeris?

Įdomu, kiek tęstūsi sienų peckionės, jei nedidelė baikerių komanda (o su enduro ar krociniais mocais vaikytis suskius - vienas malonumas) desėtką "grafitininkų" lenciūgais perliuobtų?

Žaisti karą smagu, kol tai tik žaidimas. Bet suskiai nesusimąsto, kad kažkas gali nutarti iš tiesų pakariauti.

graff.psl said...

Pradžiai šiek tiek santrumpų: http://graffiti.puslapiai.lt/2010/04/10/gauju-vardai

antanas said...

ha ha, uoj juoku maiseliai jus =]]]

? said...

Ha, ha. Still Free. MR.?

Anonymous said...

?

Anonymous said...

geriausia,sputai ir tojai:Dva cia tai zmoniu neisprusimo lygis.ir dar lenda kazkur nusisnekedami:)pradziai pasidomek apie graffiti,o tada straipsnius rasyk:)

Anonymous said...

jo cia tai nx..sputai ir tojei.. lopas tu lopas suda mali berasydamas net pats nezinai ka rasai tojau tu ;) pzdaa variantas cia ;DD

Post a Comment